Logo

Celková cena nákupu

s DPH:: 0 EUR


Cukromer sklenený

Pripravuje sa

Katalógové číslo: K 19100111
Záruka (mesiacov): 24
Dodacia doba - bežne (prac. dni): 7

Cukromer sklenený.

Cukromer sklo , dĺžka 24 cm

sklenený, stupnica od 0 po 20, dĺžka 24 cm

Cukromer sa vloží do roztoku pri 20°C a odčíta sa na stupnici v úrovni dotyku na menisku. Hodnota dielika ukazuje hustotu roztoku v týchto veličinách:

 
Vaša cena s DPH: 7,29 EUR
 

1 : Roztok nahustený v pomere 10 l vody, pri 20°C /1 kg cukru, na menisku

Ukazuje 10 dielikov.


2 : V praxi 1 dielik na stupnici predstavuje 100g cukru do uvádzaného roztoku

pri 20°C. Čím redší je roztok, tým je dielik menšej hodnoty.


3 : Ak je čistá voda bez cukru , cukromer ukazuje 0 pri 20°C..


V kvasnom priemysle sa určuje zrelosť zákvasu tak, že sa urobí odber pre meranie

do sklenenej nádoby ,zistí sa teplota ktorá sa usmerní na 20°C. Vloží sa do nej cukromer

a odčíta sa hustota na menisku. Ak je ponor cukromeru ustálený a ukazuje približne

2 dielce, je zákvas vhodný na pálenie. To však platí len v prípade, keď bol dostatočne

sladký.


Druhý ukazovateľ zrelosti zákvasu je, keď cukromer v zákvase pri optimálnej teplote

už viac neklesá a časový limit to neovplyvňuje. To znamená napr. : cukromer ostal

stáť na 3,5 – 4 dielikov. Ďalej neklesá ani v priebehu 3 dní pri optimálnej teplote 20°C,

zákvas sa dostatočne nevykvasil pre málo kvasníc.


Vo včelárstve sa používa cukromer pri jarnom podnecovaní včelstiev, keď sa im

pridáva do krmidiel osladená voda. Najmä keď má včelár cukrový roztok o nepresnej

hustote a chce ho zriediť na požadovanú koncentráciu k podnecovaniu( povzbudzovaniu)

Pri konzervovaní zeleniny sa osvedčuje na určovanie sladkokyslého nálevu pri špeciálnych

úpravách . Po skončení merania opláchnuť teplou vodou, vložiť do ochranného obalu (tubusu) a uschovať.

 

Diskusia

V tejto diskusii zatiaľ nie sú žiadne príspevky